UE folosește ineficient subvențiile care merg către crescătorii de animale

0
subventii-daea
- Reclamă -

UE a făcut ca dietele poluante să fie „ieftinite în mod artificial” prin faptul că a alocat de patru ori mai mulți bani pentru creșterea animalelor decât pentru cultivarea plantelor.

Mai mult de 80% din banii publici acordați fermierilor prin intermediul politicii agricole comune (PAC) a UE au mers către produsele de origine animală, în ciuda daunelor pe care acestea le provoacă societății, potrivit unui studiu publicat în Nature Food. Luând în considerare hrana pentru animale, subvențiile acordate pentru un kilogram de carne de vită, carnea cu cea mai mare amprentă ecologică, s-au dublat de la 0,71 EUR la 1,42 EUR.

Vezi și Daea amenință cu tăierea subvenţiilor oferite prin Ministerul Agriculturi pentru cei care folosesc substanțe toxice

UE, care intenționează să facă din Europa primul continent neutru din punct de vedere climatic până în 2050, cheltuiește aproape o treime din întregul său buget pentru subvențiile PAC.

Sistemul de subvenții, care plătește mai mult fermelor care ocupă mai mult teren, are „rezultate perverse pentru o tranziție alimentară”, deoarece animalele ocupă mai mult spațiu decât plantele și sunt hrănite ineficient cu culturi care ar fi putut ajunge la oameni, au constatat cercetătorii.

Pentru a produce aceeași cantitate de proteine, carnea de vită necesită de 20 de ori mai mult teren decât nucile și de 35 de ori mai mult decât cerealele.

- Reclamă -

China și SUA mănâncă din subvențiile UE

Cercetătorii au constatat că 12 % din subvenții au fost încorporate în produse care au fost expediate în afara UE, în principal în țările cu venituri medii superioare și înalte. Potrivit unui studiului, indirect, China a consumat mai multe subvenții agricole din UE decât Țările de Jos, în timp ce SUA a consumat mai mult decât Danemarca.

Agricultura animală este una dintre principalele cauze ale morții accelerate a faunei sălbatice din întreaga lume și este responsabilă pentru 12%-20% din poluanții care încălzesc planeta și fac ca fenomenele meteorologice extreme să fie mai violente. În ultima sa reformă pentru perioada 2023-27, UE a decis să rezerve un sfert din plățile directe din cadrul PAC pentru „eco-scheme”, care oferă fermierilor stimulente pentru a practica o agricultură prietenoasă cu mediul.

Activiștii au cerut UE să adauge mai multe condiții ecologice la PAC fără a reduce suma totală pe care o primesc agricultorii.

Trecerea la o alimentație mai sănătoasă și mai sustenabilă trebuie să fie benefică și pentru fermierii care produc aceste alimente, a declarat Marco Springmann, cercetător la Institutul pentru schimbări de mediu al Universității Oxford. „Oferirea unui sprijin adecvat este esențială pentru o tranziție echitabilă care să funcționeze pentru oameni și pentru planetă”.

- Reclamă -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.